clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Recenze

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Lukáš Novák
  Seznamte se - Benq-Siemens SL91
Vydáno dne:  16.05.2011
Zobrazeno celkem:  6308
Počet příspěvků v diskusi:  10 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.6   1.6 (hodnoceno 3x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.6
 
recenze



verze pro tisk  

Telefony vysouvací konstrukce k Siemensu historicky patří. Byl to právě Siemens, který světu v roce 1998 představil první slider – SL10. Benq tedy nemohl na konstrukci převážně stylových telefonů jen tak zanevřít, a tak si dnes představíme nástupce ještě čistě Siemensí SL75 – Benq-Siemens SL91.



Benq-Siemens SL91 „byl vyráběn“ v jediné barevné variantě – Black Magic


Design

Ač SL91 není na rozdíl od jejích předchůdců hlavně o designu, ale i o funkcích (o kterých si řekneme v další části recenze), jsou její oblé tvary k nakousnutí. Design je čistý jako oblázek, lesklé plochy akorát čekají na vaše otisky prstů. Už u předchozích modelů řady SL se Siemens vždy dovedl oprostit od všelijakých design narušujících drážek (např. v sousedství systémového konektoru) a hlavně (zpravidla, výjimky v podobě M-kových modelů ho potvrzují) ne tak docela slušivé díry konektoru externí antény. U SL91 design dohladil téměř k dokonalosti. Ale dost superlativů. Telefon je (i na tehdejší poměry) tlustý – 23 mm v tomto rozměru není příliš lichotivé číslo. Celkové rozměry telefonu jsou 89 x 47 x 23, váha 109 g. Také je zde značný nepoměr mezi vysouvanou částí a částí s alfanumerickou klávesnicí.





Prostor pod akumulátorem | akumulátor samotný


Zcela určitě ne jen z důvodu vyhlazeného designu se slot pro micro SD kartu musel nastěhovat pod aku, do těsného sousedství čtečky SIM karty. Samotný akumulátor má kapacitu příjemných 950 mAh.


Konstrukce

Řekl bych, že vysouvací mechanismus je u mé SL91 snad jedinou věcí, na které je mimo štítku s IMEI poznat že se jedná o prototyp. Odsunout horní část pouze palcem je problém. Vysunutí jde zpočátku hodně ztuha, což se asi v polovině procesu vysunutí zlomí a horní část vylétne do konečné podoby tak rychle, že z rázu při jejím zastavení zamrazí. Stejný průběh má i zpětné zasunutí. A takové vrzání zadního krytu jako u SL91 by se nemělo vyskytovat ani u levnějších telefonů.



Za zmínku stojí také neotřelé ztvárnění horní klávesnice – až na směrové tlačítko s potvrzovacím středem je senzorová. Ve zhasnutém stavu je jen ztěží viditelné, že tam nějaká tlačítka jsou. Bát se náhodných stisků jen díky tření telefonu v kapse však není na místě – klávesy na sebe pro vyvolání jejich funkce nechají zatlačit podobnou silou jako jejich konvenčněji řešené alfanumerické kolegyně ze spodní části telefonu. Právě nad alfanumerickou klávesnicí se nachází druhá VGA kamerka + tlačítko pro videohovory. Toto řešení se mi zamlouvá – kamerka jednak nenarušuje design zavřeného telefonu a není ani vystavována zbytečnému znečišťování.



Display

Displej SL91 patřil ve své době k nejlepším. Oproti o rok staršímu, na rozdíl od SL91 sériově vyráběnému Siemensu SXG75 na stejné platformě (BREW), je při stejném rozlišení (240x320) o něco menší => rastr je viditelně jemnější, k tomu tento displej zobrazí namísto SXG-čkovských 262 000 více než 16 milionů barev.

Menu a to, co nabízí

Zde se seznámíme s věcmi, kterými se SL91 liší od jiných siemensů, především od SXG75 na stejné platformě a dokonce i se stejnou verzí BREW – 3.1.3.17.



Pohotovostní režim | Graficky krásně řešené menu má stejné položky, jako již zmiňované SXG75


V nabídkách pod prvními třemi ikonami nenajdeme oproti SXG žádné změny. Příjemnou změnou je až prostředí 3,2 megapixelového fotoaparátu, který má oproti SXG75 nejen hledáček přes celý displej, ale i autofokus. Jediné boční tlačítko – tlačítko fotoaparátu – funguje při fotografování jako spoušť klasického foťáku, nejdříve pro zaostření lehce „předmáčknete“ , na středu displeje se objeví červený rámeček, po jehož zežloutnutí doprovázeným pípnutím můžete s pevnou rukou tlačítko „domáčknout“. Schválně jsem podotkl pevnou rukou, jelikož čas cvaknutí závěrky je poměrně dlouhý a byť jen nepatrný pohyb se negativně projeví na výsledné kvalitě snímku.



Prostředí fotoaparátu – SL91 | pro porovnání – SXG75


V SL91 se také navíc, oproti SXG, setkáváme s již od výroby nainstalovanou BREW hrou – Mozzies, známých spíše ve své symbianové podobě z SX1.



Poslední výraznou změnou bych nazval zobrazování náhledů u obrázků ve vlastních souborech. Nevím jen jestli k lepšímu nebo h horšímu – načítání složky „Obrázky“ trvá totiž na mém kusu šíleně dlouho.



Dále už se nabídka SL od té staršího bráchy klasické konstrukce až na absenci GPS a IrDA neliší.

Příslušenství

Ano, příslušenství které mělo být standardně dodáváno v balení s telefonem je natolik specifické, že si zaslouží vlastní kapitolu článku. Řeč bude o nabíjecí „kolébce“ – stylovém stojánku ušitému SL91 na míru a také o stereo headsetu – sluchátkách též v designu přímo pro tento vysouvák.



Lesklý povrch stojánku je takřka stejný jako povrch okolí displaye u telefonu.




Telefon ve stojánku může být ozdobou stolu jak za světla… | …tak za tmy.




Nepřerušovaný prstenec po obvodu svítí jen tehdy, je-li v něm telefon a zároveň zapojena nabíječka.


Druhý „masterpiece“ dodávaný spolu s telefonem jsou sluchátka, nebo chcete-li stereo headset. Ač sluchátka samotná, stejně jako reprodukce z nich, jsou prakticky stejná jako ta přibalovaná ke starším Siemensům, najdeme na nich pár velmi příjemných vychytávek. Za hlavní bych považoval to, že do spojovacího článku sluchátek (sloučeného v jeden elegantní, designově vytříbený kus i s připínacím kolíčkem), bylo přidáno kolečko pro plynulou regulaci hlasitosti. Druhotná, leč též potěšující změna oproti předchozím modelům sluchátek není vidět na fotkách – k jednomu ze sluchátek vede od zmíněného spojovacího členu delší kabel, což umožňuje pohodlné zavěšení na krk.



Tradiční siemensovské „špunty“ lakované na černo | Spojovací článek sluchátek je funkčně i designově perfektní


Závěr

SL91 by ve finální verzi určtě byl více než důstojný pokračovatel Siemensovského rodu „Mercedesů s vysouvacím podvozkem“… Přišel pozdě? Asi ano… Masovka, která by vytrhala krachujícímu Benq-Siemensu trny z pat by z něj nicméně stejně nebyla… Ač představa (třeba) zmenšeného SXG na vyladěném BREW-u nebo rovnou na Siemensím SW s označením S91 je lákavá, můžeme být nakonec rádi, že vzniklo alespoň několik exemplářů tohoto nádherného telefonu…


Datasheet
Stáhnout











  Diskuse k tématu
16.05.11 09:29  Re: Seznamte se - Benq-Siemens SL91   Jiri.Sko Zobrazit příspěvek
17.05.11 12:57  Re: Seznamte se - Benq-Siemens SL91   rattle-snake Zobrazit příspěvek
17.05.11 22:54  Re: Seznamte se - Benq-Siemens SL91   pip@ Zobrazit příspěvek
17.05.11 23:19  Re: Seznamte se - Benq-Siemens SL91   NoviS Zobrazit příspěvek
17.05.11 23:50  Re: Seznamte se - Benq-Siemens SL91   mucasco Zobrazit příspěvek
17.05.11 23:53  Re: Seznamte se - Benq-Siemens SL91   pip@ Zobrazit příspěvek
18.05.11 23:46  Re: Seznamte se - Benq-Siemens SL91   EINEX Zobrazit příspěvek
19.05.11 08:56  Re: Seznamte se - Benq-Siemens SL91   pip@ Zobrazit příspěvek
24.05.11 16:05  Re: Seznamte se - Benq-Siemens SL91   SL91 je nadherna, skoda ze se prodava draho :(Bonfire Zobrazit příspěvek
24.05.11 21:03  Re: Seznamte se - Benq-Siemens SL91   rattle-snake Zobrazit příspěvek
25.05.11 11:18  Re: Seznamte se - Benq-Siemens SL91   NoviS Zobrazit příspěvek


Zobrazit fórum
 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor