clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Rozhovory

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Radim Zeman
  Rozhovor s: Honza Havana - jeden z prvních
Vydáno dne:  11.10.2004
Zobrazeno celkem:  9285
Počet příspěvků v diskusi:  
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.6   2.6 (hodnoceno 3x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.6
 
rozhovor



verze pro tisk  

Snad každý z nás, co se trošku blíže zajímá o problematiku telefonů Siemens, se již někdy setkal se jménem Honza Havana. Jeho webové stránky byly snad jedny z prvních u nás, které informovaly čtenáře o úpravách mobilních telefonů. Kdo je vlastně Honza Havana se dočtete v následujícím rozhovoru.

01 Můžeš se našim čtenářům, kteří se s Tvým nickem ještě neseznámili představit? Kdo vlastně jsi, co děláš, co tě zajímá, čím se živíš?

Především jsem úplně normální člověk, který se snaží prožít svůj život klidně a bez větších problémů, což, jak každý asi ví se jen tak někomu nepovede :o). Moje vlastní „civilní“ jméno je Honza Nerad. Přezdívka (spíše volačka) Honza Havana vznikla před cca. 10 lety na CB pásmu, kde jsem potkal spousty zajímavých a skvělých lidiček.
V první řadě mně osud spojil s výborným člověkem a ješte lepším kamarádem, radioamatérem Honzou Širokým (Honza Hloubětín). Jelikož Honza je i fanda do sidecarů a majitelem pražského klubu Sidecar, stal jsem se i já víceméně pasivním členem klubu. Jinak mně ze všeho nejvíce zajímají počítače, což mi zabírá moře času.
Dlouhá léta jsem pracoval jako servisní technik bankomatů IBM a Siemens, až náhoda mně dostala vysoko nad zem, a to do oboru letectví, kde se má pracovní činnost točí okolo avioniky.

Honza Havana pracující


02 Tvé stránky zná určitě velká spousta lidí. My ještě teprve zkoumali co je to Siemens a tvé stránky už otevřeně informovaly o odblokování telefonů Siemens a některých jejich úpravách. Co Tě vedlo k tomuto kroku informovat čtenáře a poradit jim, jak ušetřit peníze za návštěvu servisů?

Vlastně první kroky k problematice odblokování vedou k pohodáři Tomáši Knotkovi, u kterého mně jeho hraní s telefony přímo nadchlo a tak jsem se pustil do aktivního průzkumu vnitřností telefonů sám. Jelikož jsem člověk sdílný, rád se vždy podělím o informace, které lidi potřebují a nějak jim pomohou, tak jsem založil před pár lety, tehdy ještě na free serveru Reflektor www stránky, týkající se mimo jiné i servisních prací s telefony Siemens. Stránky se těšily a těší velké návštěvnosti a tak se i nadále za pomoci čtenárů rozvíjejí a rozvíjejí …. :o).
Rád bych se tímto omluvil všem lidem, kterým jsem neodpověděl na mail, opravdu 60-120 mailů denně nelze zvládat…
(pozn. Weitless: to mohu potvrdit, nelze...)

03 Jaký vlastníš mobilní telefon a jakou máš historii? S čím si začínal? Který z telefonů Siemens se Ti líbí z nové řady x65? Co od přístroje očekáváš a jaké funkce naopak nevyužíváš?

Historie mobilů? To si už asi nevzpomenu na všechny, které mi prošli rukama :o). Asi první to byla Motorola TX770, pak přišla menší „Motorka“ d520, kde nastal zlom ve změně stáje. Byl to on, Siemens C10, který záhy vystřídal úžasný model S10 (baterie 1200 mAh - joooo, kde jsou ty časy…), pak to byla malá C25, C35i, S35i, C55, M55, S55… Z nové řady mně nadchnula střední třída mobilů Siemens a to typ M65, spolu s CX65. Tam nejvíce oceňuji pružné psaní SMS. Můj ideální telefon by měl obsahovat asi tyto nadstandardní funkce: veliký barevný displej, velkokapacitní baterii, přijímač GPS, přijímač digitální televize a rozhlasu DVB-T, foťák s nočním viděním, velkým zoomem a hlavně plně modifikovatelný firmware, co se FW týče klidně bych vyřadil různé hudební editory a spořiče displejů
(pozn. Weitless: obávám se, že tohle vše nebude ani v řadě x85, ale co my víme ;o) )

04 Když se tak díváš po českých a zahraničních webech s tématikou Siemens, kam rád zabrousíš a kam se rád vracíš? Můžeš porovnat kvalitu webů u nás a v zahraničí?

Po internetu brouzdám především po zahraničních, heslovaných webech, z českých asi nejvíce navštěvuji Siemensmánii a stránky BI. Přeji vám co nejvíce spokojených čtenářů. Vysokou kvalitou, jak ze strany informací, tak ze strany softwaru, se pyšní asi nejvíce ruské weby. U nás je doháníte pouze vy.
(pozn. Weitless: děkujeme za poklonu.)

05 Hodně polských a hlavně ruských webů spolu úzce spolupracuje a jde jim o jednu věc. České specifikum je spíše o vlastním písečku. SiemensMania se snaží svým projektem Kamarád SiemensManie (ve kterém je i Tvůj web) tuto typicky českou vlastnost zvrátit a pomoci čtenářům v orientaci a v pátrání po stránkách, které se zabývají Siemensy. Jaký je tvůj názor na tento projekt a vůbec na zmiňovanou českou vlastnost?

Váš nápad je geniální, ale nemyslím si, že plno „vývojářů“ se podělí ZDARMA o své výtvory jen tak, bez nároku na jakoukoliv odměnu a to ještě ve společném projektu, kde se nemohou moc zviditelnit.
(pozn. Weitless: zatím těch vývojářských stránek v projektu Kamarád SiemensManie moc není - bohužel).

06 Co na Tvůj koníček říká Tvoje rodina, přítelkyně? Jsi na tom podobně jako většina z nás, kdy naše drahé polovičky pouze kroutí hlavami, nebo máš tolerantnější partnerku?

Koníček je to jak se patří náročný. Nejvíce sežere času a o trochu méně peněz, což je asi také Tvůj případ (pozn. Weitless: jako bys mi mluvil z duše ;o) ).
Má úžasná přítelkyně mi všechny koníčky toleruje zatím na jedničku s * (děkuju Miško). Je pravda, že nám na sebe moc času nezbývá, snažím se do budoucna trošku mé zaliby redukovat…

Honza Havana jak ho neznáte


07 Co plánuješ do budoucna pro své čtenáře? Budou se Tvé stránky dále vyvíjet? Nerad bych, aby zůstaly v zapomnění a zasypal je písek internetové pouště.

Plánuju? Ha ha :o). Nic v životě už neplánuju a je to tak lepší, jen raději doufám... Snad nezahynou a informace bodou k užitku všem prima lidem z celého světa.

08 Co říkáš na vzrůstající trend patchování telefonů? Hodně lidí se tím zabývá a vylepšuje si tak své telefony. Jsi na tom podobně? Vyrábíš si i nějaké své vlastní patche?

Patchování telefonů je jeden ze začátků plné modifikace firmware, velice se mi zamlouvá a všem autorům patchů děkuji za inovaci nejen svého telefonu.

09 V příštím roce nastoupí nová řada telefonů Siemens x75. Co si myslíš, s čím nás Siemens překvapí?

Snad přinese plnohodnotný internetový prohlížeč, digitální mini TV a hlavně baterie o kapacitě alespoň 1500 mAh.

10 Poslední otázka je již standardně oddechová. Česká skupina Holki se skládá z holek nebo holek?

Vzhledem k názvu kapely: Holk(i), asi poslední symbol (včetně závorek) značí při lepší představivosti i pohlaví všech členů kapely. Více Ti asi prozradí Klára Kolomazníková ve své knize o této kapele :o).


Vážím si Tvého času na tento rozhovor a přeji Ti Honzo hodně úspěchů a pozdravuj od nás Tvou partnerku ;o).











 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor