clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Návody

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Radim Zeman
  Převádíme film do formátu .3gp pro SX1
Vydáno dne:  12.04.2004
Zobrazeno celkem:  60849
Počet příspěvků v diskusi:  
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 71x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
návod



verze pro tisk  

Siemens SX1 je kromě špičkového telefonu také schopným videopřehrávačem a dokáže při dlouhých cestách zkrátit váš čas přehráváním filmů. I přes maximální rozlišení filmů 177x146 je sledování dostatečné a skvěle plní svojí zábavnou úlohu. SX1 přehrává filmy ve formátu .avi a .3gp.

Avi je běžný soubor pro přehrání na počítači, 3gp je soubor pro přenosná mobilní zařízení (pocket video - PDA, mobilní telefony). Jak ale takový film převést do formátu .3gp, aby nám na jeho velikost stačila paměťová karta? Vždyť přece filmy na VCD mají kolem 700Mb! To je úkol dnešního návodu. Že to není nic složitého si ukážeme v následujících řádcích.

Pozn.: tento postup je jedním z mnoha a proto si neklade nároky být nejlepším ;o) Je určen spíše pro ty, komu se po instalaci symbianového programu SmartMovie pro SX1 nepodaří v telefonu spustit a chtějí filmy sledovat alespoň na integrovaném videorecorderu.

Co budeme potřebovat:<br>
1. Program SmartMovie Converter pro převod .avi do .avi s titulky (pokud máte film bez titulků, tak tento program a práce s ním odpadá)
1. program pro převod .avi do .3gp PVauthor (trial zkušební verze)
2. film na VCD
4. QuickTime přehrávač .3gp souborů
3. Siemens Data Suite pro SX1 (dodáván na originálním CD v balení SX1)

Část I. - Převádíme film s titulky

Vzhledem k tomu, že program PVauthor neumí pracovat s titulky, musíme nejdříve převést film v programu SmartMovie Converter, který nám titulky umožní zaintegrovat do filmu. Po instalaci a otevření programu uvidíte pracovní prostředí:



Klikněte na Open a vyberte z disku požadovaný film. Ve Video Settings vyberte, zda chcete aby byl film převeden na filmový formát (Ladscape), nebo na výšku displeje (Portrait). Dále zaškrtněte velikost bitrate videa, totéž udělejte u audio nastavení. Pokud se vám nezobrazí titulky, klikněte na Load Subtitles a vyberte titulky k filmu. Pokud se vám zobrazí titulky dvoje, klikněte na Unload a titulky odeberte. V preferencích vyberte požadovaný adresář, kam se má umístit výsledný film. Nyní stačí stisknout Convert a počkat až se film převede. Po dokončení se dostáváme do druhé části návodu. Doporučení: pokud nemusíte, tak filmy s titulky nepřevádějte. Titulky u finálního filmu na displeji SX1 jsou takřka nečitelné.

Část II. - Zmenšujeme velikost a vyrábíme finální verzi

Jak již z názvu kapitoly vyplývá, je potřeba nejprve zmenšit velikost filmu z .avi na únosnou míru, ze které budeme následně vyrábět finální film. Upozorňuji, že bez paměťové MMC karty nemá smysl se pokoušet o převod dlouhého filmu. Do vnitřní paměti samotné SX1 se vejde film max. kolem 3 Mb!! Na tuto velikost můžete "stlačit" leda pohádku O makové panence :o)). Nemusím snad zdůrazňovat, že čím větší velikost MMC karty, tím máte možnost mít kvalitnější obraz a zvuk. U karty 32 Mb žádný super obraz nečekejte, ale dívat se na to lze. S kartou přes 128-256-512 Mb už můžete být králem večírků, kdy vám budou krásná děvčata koukat přes rameno na váš mobil a sledovat příběhy neohrožených akčních hrdinů.

Stáhněte a nainstalujte program PVauthor. Po jeho otevření se vám zobrazí následující okno:

Na záložce Input z disku vyberte požadovaný film a dejte otevřít.



Vyplňte údaje o filmu (není potřeba)



Na záložce Encoding vyberte nebo vyplňte požadované pásmo s datovým tokem (pro MMC karty 32Mb a film o velikosti kolem 700Mb nastavte cca 40-45000 bps). Pokud máte větší kapacitu MMC karty, můžete dát vyšší datový tok - získáte tak lepší kvalitu obrazu tzn. čím vyšší bitrate, tím lepší kvalita obrazu.



Na podzáložce Codec vyberte velikost datového toku zvukové složky. Opět zde platí - čím menší datový tok, tím nižší kvalita zvuku. Pro SX1 doporučuji 12,20 kbps při 8kHz, mono. Nastavte velikost (Video Size) na 177x146.



Záložka Codec Settings ponechejte přednastavené hodnoty. Na záložce Output zadejte kam chcete aby se film uložil.



Pak můžete použít náhled stiskem tlačítka Preview, nebo stiskem Start převést film do .3gp.



Po ukončení převodu se zobrazí hláška.



Nyní si můžete zkontrolovat svojí práci v QuickTime přehrávači, který soubory .3gp přehrává.



Jako poslední úkol je nakopírování hotového filmu do adresáře Videos na MMC kartě přes Siemens Data Exchange a potom už můžete směle film přehrávat na vaší SX1. Doporučuji integrovaný videorecorder, kde můžete film sledovat přes celý displej.

Finále:

Tento návod je pouhým nástinem problematiky převodů filmů na mobilní telefony. Můžete experimentovat s velikostí datových toků a sledovat tak výslednou velikost a kvalitu obrazu. Vždy záleží na vašem posouzení, zda vám kvalita vyhovuje a jestli je finální velikost v Mb dostačující, nebo jestli můžete o kousek přidat. Pokud máte velkou paměť MMC karty, můžete dosáhnout velmi kvalitních filmů, které se mohou rovnat s kvalitou srovnatelnou s analogovým videem. Pokud používáte vlastní, jednodušší, lepší nebo zcela odlišný návod, zašlete nám jej a my ho na stránkách SiemensManie zveřejníme.










 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor