clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Návody

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Milan Brada
  Jak si vytvořit vlastní témátko pro Siemens SX1- část I.
Vydáno dne:  31.01.2006
Zobrazeno celkem:  12000
Počet příspěvků v diskusi:  27 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.84444.24.24.24.44.44.44.64.64.6   4.6 (hodnoceno 2x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.84444.24.24.24.44.44.44.64.64.6
 
návod



verze pro tisk  

Dnes se naučíme jak si vytvořit z jakéhokoli obrázku, co se nám líbí téma do mobilu SX1. V tomto prvním díle se budeme věnovat souborům EidPic.mbm a Backgroundimage.mbm . Kde je získat, jak je upravit, kam a jak soubory nahrát a jak upravit FW telefonu aby vše fungovalo tak jak má.

Používání níže uvedených postupů či programů není v souladu se záručními podmínkami výrobce telefonu. Jejich používáním se vystavujete riziku neuznání záruky na přístroj v případě jeho poškození.

Tento návod může, bez bezvadného pochopení postupu, vést až k poškození Vašeho telefonu (i trvalému). Před zahájením práce si jej celý důkladně přečtěte a máte-li jakékoliv nejasnosti, konzultuje je předem na určeném diskusním fóru!



Co budeme potřebovat:

spolehlivé PC
Siemens SX1
dátový kabel DCA-540
čtečku karet (MMC)
Adobe Photoshop
Stáhnout
obrázky
Stáhnout
FExplorer
Stáhnout
mBm Whizard
Stáhnout
registry k mBm Whizard
Stáhnout
firmware 15CZSK
Stáhnout
USB driver pre WXP
Stáhnout
Apatcher
Stáhnout
patche
Stáhnout


Ještě před začátkem všech úprav si přečtěte jak správně přehrát FW. Návod je situován na přehrávání FW6 ovšem my potřebujeme mít v SX1 FW15. Postup je však naprosto stejný .Takže jak přehrát FW najdete zde. Dále si ještě nastudujte jak pracovat s Apatcherem. Také bude tohoto programu zapotřebí. Jak správně pracovat s Apatcherem se dočtete zde.

No a můžeme začít:

1. Stáhněte si aplikaci jménem FExplorer, nainstalujte si ji do SX1 a spusťte ji.

náhled obr.

2. Pomocí aplikace najděte soubory jménem EidPic.mbm a Backgroundimage.mbm soubor EidPic.mbm se nachází v adresáři Z:\system\data soubor Backgroundimage.mbm se nachází v adresáři C:\system\data

náhled obr. náhled obr.


Oba tyto soubory zkopírujte na MMC kartu. Musí se to dělat po jednom.Nejdou oba označit a naráz zkopírovat.

náhled obr. náhled obr. náhled obr. náhled obr.


3. Po zkopírování obou souborů vyjměte paměťovou kartu a dejte ji do čtečky a soubory zkopírujte z MMC do počítače.Po zkopírování do PC soubory z MMC smažte.

4. Tak a teď si stáhněte program mbmWhizard a registry k mbmWhizardu. Nyní máte vše potřebné na úpravu *.mbm souboru v počítači. Zbývá si jen vybrat obrázky, který chcete mít na tapetě. Buď si najděte nejaké sami a nebo můžete použít tyto obrázky .

5. V archivu je pět obrázků (image0, pes, image2, image3, image4). Obrázek "pes" je obyčejná fotka, kterou jsem si vybral a chci ji mít na tapetě. Nejprve však musíte obrázek upravit. Tedy otevřete si obrázek v programu Adobe Photoshop.

náhled obr.


Po otevření si označte část obrázku,která se vám líbí a která aspon trochu odpovídá poměrově velikosti displaye.

náhled obr.


Vybranou část obrázku zkopírujte (Ctrl+C) a otevřete si nový soubor.

náhled obr.

náhled obr.


Po kliknutí na OK se otevře nový soubor a vy zmáčkněte (Ctrl+V). Tím se vloží vybraná část obrázku do nového souboru. Původní obrázek (ten ze kterého jsem vyřezávali) beze změn zavřete, aby v programu nepřekážel. Teď musíte nový obrázek (tu vyřízlou část z původního obrázku) dostat na velikost 176x200 pixelů. Klikněte tedy na „obraz“ „velikost obrazu“ otevře se okno, kde nastavíte požadovanou velikost. Všiměte si políčka „zachovat proporce“ toto políčko slouží k tomu, aby nedošlo k deformaci obrázku.

náhled obr.


Když změníte šířku obrázku tak se výška sama doplní a nedojde k deformaci. Pokud změníte šířku obrazu a výska bude menší než požadovaných 200pix. tak změňte výšku a nechte program dopočítat šířku, která již bude větší než požadovaných 176pix. Přebytečné šířkové pixely se ořezávají mnohem snadněji než by se doplňovali výškové pixely :)

náhled obr.

náhled obr.


Poté co jte zvolili velikost obrazu tak klikněte na OK a obraz se zmenší. Nyní v mém případě je obr.veliký 180x200 pix. a musí být veliký 176x200pix. Pro doladění na správnou velikost klikněte na "obraz""velikost plátna" otevře se okno a změňte měřítko u výšky i šířky z cm na body(pixely).

náhled obr.

náhled obr.


A ještě změňte hodnotu, která nesedí (v mém případě šířka ze 180 na 176pix.) Klikněte na OK - program hodí hlašku „obraz se ořízne“ klikněte na OK, obrázek uložte ve formátu *.bmp (24bitů) a je hotovo. Obrázek má spravné rozměry a je připraven na další akce.

6. Nyní je zapotřebí obrázek psa (176x200pix) rozdelit na dvě části. Otevřeme tedy obrázek v Adobe Photoshop a klikněte na „obraz“ „velikost plátna“ otevře se známé okno, přepněte měřítko na body(pixely) a nastavte hodnoty šířka: 176pix.(zůstane tedy stejná) , výška: 68pix. a nástroj pro směr oříznutí pixelů nastavte tak ,aby se výškové pixely oříznuly směrem zespodu. Až máte vše nastaveno, klikněte na OK, program hodí hlašku "obraz se ořízne" opět klik na OK a máte první část obrázku, která později přijde do souboru EidPic.mbm. Tuto část uložte pod jakýmkoli názvem , ale ve formátu *bmp (24bitů).

náhled obr.


Mělo by to vypadat nějak takto.

náhled obr.


Teď klikněte na "úpravy""krok zpět" a obrázek se vrátí zase so původní velikosti(176x200pix). Nyní přijde podobný postup aby z obrázku byla i druhá část tedy: klikněte na "obraz""velikost plátna" otevře se známé okno, přepněte měřítko na body(pixely) a nastavtee hodnoty šířka: 176pix.(zůstane tedy stejná) , výška: 132pix. a nástroj pro směr oříznutí pixelů nastavte tak ,aby se výškové pixely oříznuly směrem z vrchu. Až máte vše nastaveno, klikněte na OK, program hodí hlašku "obraz se ořízne" opět klik na OK a máte druhou část obrázku, která později přijde do souboru Backgroundimage.mbm. Tuto část uložte pod jakýmkoli názvem, ale ve formátu *bmp (24bitů).

náhled obr.


Mělo by to vypadat nějak takto.

náhled obr.


Po uložení je potřeba z tohoto obrázku(176x132) vytvořit další obrázek o rozměrech 143x101. Klikněte tedy na "Obraz""velikost plátna" a nastavte- šířka:143bodů, výška:101bodů a nástroj pro oříznutí dejte do pravého horního rohu. Potřebujete, aby se pixely ořízly ze spodu a z leva.

náhled obr.


Po odkliknutí hlašky a oříznutí, obrázek uložte pod názvem jakým chcete ,ale ve formátu *.bmp (24bitů)
Mělo by to vypadat nějak takto.

náhled obr.


7. Teď musíte v první části obrázku zesvětlit místo pro hodiny, datum, signál, baterku a ty drobné ikony jako je zamčení kláves. Vzheldem k tomu, že jsem si záměrně vybral takový obrázek abych toho nemusel moc zesvětlovat (zesvětlená místa se mi nelíbí)tak v mém případě musím zesvětlit pouze prostor pro datum. Uznejte, že černý text na černé psí hlavě moc k přečtení nebude :) Otevřte tedy první část obrázku (176x68pix) v Adobe photoshop. Nejprve musíte odemčít vrstvu. Klikněte tedy na vrstvu pravým tl.myši a poté vyberte možnost "duplikovat vrstvu".

náhled obr.


program vyhodí tabulku.Nic neměňte a rovnou klikněte na OK.

náhled obr.


Vytvoří se odemčená kopie vrstvy a tu zamčenou vrstvu smažte.A to tak ,ze ji označíte a kliknete na nástroj "koš"po kliknutí se program zeptá jestli "odstranit vrstvu pozadí" klik na ANO a tím máte odemčenou vrstvu se kterou se dá dělat více operací.

náhled obr.


Nyní zesvětlíte obrázek v prostoru pro datum. Klikněte na "Výběr""načíst výběr"

náhled obr.


program vyhodí okno, nic neměňte a rovnou klikněte na OK

náhled obr.


Program vybere celý obrázek a vy nastavte v panelu "styl-pevná velikost" a nastavte hodnoty "šířka:80ob""výška:12ob"

náhled obr.


po nastavení hodnot dvakrát klikněte na obrázek a vybraná část se změní na malý obdelníček. Do obdélníčku klikněte pravým tl.myši a vyberte položku "transformovat výběr".

náhled obr.


přepněte černý čtvereček do levého dolního rohu (tím změníte výchozí bod pro souřadnice X a Y)nastavte souřadnici "X"na hodnotu 60ob a souřadnici "Y"na 54ob. Po nastavení hodnot klikněte na zelenou fajfku.Po kliknutí se vybraný obdelníček přesune do správného místa, kde ve výsledku v mobilu je zobrazen datum. Tento obdélníček je navržen pro standartní font.Pokud máte font změněný tak datum v obdélníčku nemusí sedět.

náhled obr.


Ted už jen použijte nástroj zesvětlení a podle svého uvážení zesvětlete vybrané místo.

náhled obr.


Postup pro zesvětlení dalších míst je stejný jako u zesvětlování místa pro datum. Jen se nastavují jiné hodnoty. Pokud by jste chtěli ješte zesvětlovat místo pro digitální hodiny tak nastavte "pevnou velikost"a šířka bude 44ob, výška 31ob. a pro transformaci výběru opět nastavte levý dolní bod pro zachycení souřadnic os X a Y, přičemž osa X: bude mít souřadnice 7ob a osa Y:49ob. Pokud používáte Analogové hodiny není potřeba zesvětlovat Pokud by jste chtěli ješte zesvětlovat místo pro ikonu baterky, signálu a ikonek zamčení klávesnice a dalšich tak nastavte "pevnou velikost"a šířka bude 176ob, výška 10ob. a pro transformaci výběru opět nastavte levý dolní bod pro zachycení souřadnic os X a Y, přičemž osa X: bude mít souřadnice 0ob a osa Y:10ob. Místa opět zesvětlete dle svého uvážení a uložte soubor pod libovolným názvem ovšem ve formátu *.bmp (24bitů).


Toto je nejjednodušší postup jak zesvětlit daná místa.Když máte vybranou část pro zesvětlení tak ji můžete různě transformovat a modulovat a dosáhnete lepšího a hezčího zesvětlení.Bude to vypadat efektněji. Ale na to už si přijděte sami:)(zkoušejte, hledejte-kdo hledá najde).

8. Nyní máte obrázek upravený a můžete se pustit vesele do změny souborů *.mbm. Spusťte program mbmWhizard, který jste si stáhli ještě před úpravou obrázku.

Pokud máte jakékoli potíže s programem mbmWhizard tak rozbalte archiv "registry k mbmWhizardu", který jste si také stáhli před úpravou obr. a soubory nakopírujte do složky C:\windows\system32 , případné již existující soubory přepište.

Nyní už by s programem neměly být žádné potíže. Klikněte na "File""Open"a v adresářové struktuře si najděte soubor EidPic.mbm,který jste do PC kopírovali z MMC karty.

náhled obr.

náhled obr.


Ve složce, kde máte uložený mbmWhizard je složka jménem "tempextract"

náhled obr.


v této složce je pět obrázků.

náhled obr.


Já chci abych na paletě "Bluesky"měl obrázek psa. Pojmenuju tedy horní část obrázku stejným názvem jako je pojmenován obrázek pro paletu "Bluesky" ve složce "tempextract". Svůj obrázek psa zkopíruji do složky "tempextract" a přepíši již existující soubor. V programu mbmWhizard i ve složce "tempextract" se mi změní obrázek.Tímto způsobem můžete dát psa(nebo váš obrázek)na všechny barevné palety, anebo na každou paletu dáte takto upravený jiný obrázek. Nebo zbytek to necháte tak:). Změnit si můžete také ten malý obrázek ,který se zobrazí při spouštění mobilu ve fázi startovací animace. Obrázek je tak malý ,že se do něj skoro nic nevleze a tak se tam většinou napíše jen nějaký text(autor témátka), nebo se obrázek nemění. Jeho úprava je natolik jednoduchá, že to nebudu v návodě rozepisovat. A takto vypadá složka "tempextract" s upravenými obrázky. Nelekejte se toho, že máte jiné názvy obrázků. To je v pořádku. Program vždy pojmenuje obrázky jinak ikdyž otevřete stejný soubor.

náhled obr.


Po přepsání všech obrázků, které chcete měnit se přepněte zase do hlavního okna programu mbmWhizard a označte všech pět obrázků v okénku "Files in Archive" .Změňte barevnou hloubkuna z /c8 na /c24 a klikněte na "Change selectet to"

náhled obr.


Po kliknutí na "Change selectet to" se názvy obrázků v okénku "Files in Archive" změní, ale toho si nevšímejte a klikněte na "File""Save As" a vyberte kam se má změněný soubor EidPic.mbm uložit. Jeden soubor a to EidPic.mbm je úspěšně změněn. Nyní klikněte na "File""Open" a otevřete soubor Backgroundimage.mbm. Soubor obsahuje dva obrázky. Tyto dva obrázky zase přepište ve složce "tempextract" obrázky psa (těmi ,které mají rozměry 176x132 a 143x101), první obrázek je ten větší-(image0-176x132). Stejně jako u EidPic.mbm označte v programu oba obrázky a změňte barevnou hloubku z /c8 na /c24 a klikněte na "Change selectet to". Po kliknutí se názvy v programu zase změní, stejne jak se to stalo u souboru EidPic.mbm. Nevšímejte si toho a klikněte na "File""Save As" a vyberte kam se má změněný soubor backgroundimage.mbm uložit. Pokud by soubor nešel uložit a měli jste přepsané registry tak pak nastavte barevnou hloubku na /c16 a uložte.


9. Teď jste ovšem vytvořili soubor Backgroundimage.mbm pouze pro jednu paletu.Celkem musíte vytvořit 4 soubory backgroundimage.mbm, pokud máte na každé paletě jiný obrázek. Postup pro tvorbu dalších souborů Backgroundimage.mbm je stejný. Zbylé tři soubory backgroundimage.mbm ,které se zrovna nehodí k aktuální paletě si nahrejte někam do mobilu a když změníte paletu tak jen přepíšete soubor v E:/system/data pomocí aplikace Fexplorer.


10. Nyní jsou všechny soubory *.mbm uspěšně změněné. Pro jistotu zkontrolujte jestli mají nějakou velikost. Pokud jsou veliké 0kb tak nahrejte registry jak bylo psáno výše a celý postup změny souboru *.mbm opakujte. Pokud je velikost souborů různá od nuly tak je vše v pořádku a oba změněné soubory (EidPic.mbm i Backgroundimage.mbm)nahrajte na MMC kartu a to do adresáře E:\system\data. Pokud tuto adresářovou cetu na MMC karťe nemáte tak si ji vytvořte.

Soubory musíte na MMC kartu nahrát do správného adresáře ještě dřív než aplikujete patche do telefonu. Pokud tak neučiníte tak se vám telefon nezapne!!!

Patche aplikujte pomocí Apatcheru. Odkaz na to jak pracovat s tímto programem je hned z úvodu tohoto článku. Patche, které je potřeba aplikovat si můžete stáhnout zde (stejný odkaz jako z tabulky"co budeme potřebovat"). No a zde jsou soubory EidPic.mbm a Backgroundimage.mbm ,které jsem vytvořil spolu s tím, když jsem psal tento návod. Až budete mít nahrané soubory a aplikované patche tak telefon jednoduše zapněte:). Může se stát, že po spuštění telefonu budete mít sice změnětnou horní část obrázku, ale dolní bude chybět. Jděte proto v mobilu do "menu-nastavení-telefon-standby mod"- klikněte na pozadí a vyberte NE pote akci opakujte a vyberte ANO a nastavte na pozadí libovolný obrázek. Připojte zapnutý telefon ke kabelu a do E:\system\data nahrejte znovu upravený soubor backgroundimage. Po nahrání telefon restartujte a již bude zobrazena i doní část témátka.

Přeji příjemné chvíle s Vaším novým témátkem :) a na závěr malá ukázka jak by to mělo vypadat.

náhled obr. náhled obr. náhled obr. náhled obr.











  Diskuse k tématu
31.01.06 13:15  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   romulus Zobrazit příspěvek
31.01.06 13:19  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   D4X Zobrazit příspěvek
31.01.06 13:31  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   jamaica Zobrazit příspěvek
31.01.06 13:35  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Ono to nieje zlozite, to len tak vyzera, ked vies ako robit s Photoshopom je to otazka minut. Je t...Sirus Zobrazit příspěvek
31.01.06 13:47  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...    presne ..jak se to jenou naucis ..tak tematko vytvoris do deseti minut ... :)cuir Zobrazit příspěvek
31.01.06 13:59  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Izmael Zobrazit příspěvek
31.01.06 14:15  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...    1. Urcite si zle hladal, subor tam urcite je, bez neho by telefon nenabehol. 2. Naco by ti ho...Sirus Zobrazit příspěvek
31.01.06 14:23  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   cuir Zobrazit příspěvek
31.01.06 15:12  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Gwin Zobrazit příspěvek
31.01.06 15:40  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Je jeste rychlejsi zpusob na extrakci *.mbm.Pak na vysati *.mbm z FW staci pouzit Apatcher.Je to ...rudymed Zobrazit příspěvek
31.01.06 18:31  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   cuir Zobrazit příspěvek
31.01.06 19:33  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Gwin Zobrazit příspěvek
31.01.06 20:44  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   jaramara Zobrazit příspěvek
01.02.06 13:01  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Gwin Zobrazit příspěvek
01.02.06 15:42  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Norton Zobrazit příspěvek
01.02.06 19:06  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   cuir Zobrazit příspěvek
01.02.06 19:52  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   duuri Zobrazit příspěvek
01.02.06 20:01  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Krouta Zobrazit příspěvek
01.02.06 21:47  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Gwin Zobrazit příspěvek
02.02.06 00:05  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Krouta Zobrazit příspěvek
02.02.06 00:43  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Norton Zobrazit příspěvek
02.02.06 12:37  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Krouta Zobrazit příspěvek
02.02.06 19:40  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   cuir Zobrazit příspěvek
02.02.06 21:19  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Krouta Zobrazit příspěvek
13.02.06 19:14  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Perfektny clanok, dlhsie tu chybal a sam som nad jeho vytvorenim rozmyslal, no nikdy som si nenasi...diablo Zobrazit příspěvek
18.09.06 23:14  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   horni lista se mi ani za boha nezobrazi jenom ta puvodni...Beran Zobrazit příspěvek
19.10.06 23:44  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   Nema niekto SX1Themes (by Gismo) ? Ja som sa pokusal zmenit EIDPIC ale nejak je tmavsi ako wallpap...GgDag Zobrazit příspěvek
22.10.06 19:47  Re: Jak si vytvořit vlastní témátko pr...   :( :( :(GgDag Zobrazit příspěvek


Zobrazit fórum
 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor