Autor


Radim Zeman
  ...a taky pivčo
Vydáno dne:  28.02.2004
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 97x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
rozhovor

V dnešním novinkovém seriálu rozhovorů věnovaných lidem, kteří nějakým způsobem přispěli do fondu mobilní problematiky prohodíme pár větiček se severomoravským kolegou, dlouhodobým spolupracovníkem SiemensManie, který kouká polským domácnostem do oken na televizi. Žije totiž v Žimrovicích u Opavy. Jeho jméno je Lukáš Bittner a s nickem Lukašisko se s ním můžete setkávat na diskusních fórech i v překladech programů V_Klay ruského programátora ValeraViho. Jeho zálibou je rodina a malá dcerka. Nedokáže si představit život bez nápoje, který nás zvedá na přední místa ve světové spotřebě - piva.

01 Pokus se nám o sobě něco říct, přiblížit se návštěvníkům – životopis, rodina, práce

Ročník 1976, dokončené VŠ vzdělání technického směru, 1 manželka, 1 dcera, technik ve firmě na protipožární dveře.

02 Jaká je tvá „mobilní“ historie, čím si prošel, jaké telefony jsi měl

Začínal jsem s telefonem Sagem 920. Už tehdy mi vadily jeho nedokonalosti, tak jsem sobě i pár známým telefon odblokoval a upravil psaní SMS. Sagemy totiž psaly druhé a třetí písmenka ne klasicky mačkáním, ale držením klávesy, tak jsem si to upravil na mačkání. To bylo první setkání s fw mobilů. A jako druhý byl můj současný Siemens ME45 (i), který mi téměř dokonale vyhovuje. Samozřejmě po aplikování spousty patchů.



03 Proč právě telefony Siemens?. Co očekáváš od mobilního telefonu, co ti zase připadá zbytečné a v telefonu nepotřebné

Proč právě Siemens? Vyhovují mi funkcemi, designem, cenou. V mobilech mi připadají vcelku zbytečné ty rádoby fotoaparáty. I když to je věc názoru a záleží na tom, co kdo chce používat. Pokud je poptávka, tak nabídku nutně neodsuzuji. Já bych spíše přivítal technologie spojené s rychlejším mobilním internetem.

04 Tvůj nick je už poměrně známý na diskusních fórech nejen u nás v ČR. Jak dlouho už takhle brázdíš a pomáháš v diskusích?

Tak to bych netvrdil, že je můj nick známý. Nesnažím se přispívat do všech fór za každou cenu. Přesto některé z mých příspěvků mohou být asi rok a půl staré.



05 Jak si se dostal k problematice tunningu a patchování. Co tě k tomu táhlo?

Strašně mi vadilo u ME45 potvrzení při startu telefonu, tzv Aero check. A tím to vše začalo. Tenkrát na to ještě nebyl software, úpravy firmwaru se prováděli v hexeditorech. A to už byl kousek k patchům.

06 Jaké jsou tvé další záliby kromě mobilních telefonů.

Samozřejmě se věnuji rodině, jezdím do lesa na vandry (i když už ne tolik jako dřív), sjíždím řeky na lodích, asi od 15 let hraji na kytaru a zároveň na foukačku. Ale v současné době jsou největším koníčkem Siemensy.

07 Co si myslíš o budoucnosti mobilních telefonů. Kam až může technologie zajít za pár let

Tak to si netroufám ani odhadnout. Z mého pohledu vypadá trend vývoje jako snaha dostat co nejvíce funkcí do co nejmenšího rozměru. Někdy nevím jestli je toto nejvhodnější cesta, ale zase takový odborník nejsem

08 Když se podíváš na zahraniční stránky a na jejich obsah, vzájemnou spolupráci a toleranci – proč myslíš, že to nejde i u nás? Myslíš, že je to v naší české povaze?

Určitě je to v naší povaze, každý chce být nejlepší. I když třeba v Polsku je to taky skoro jako u nás. Každý na svém písečku.



09 Znáš někoho osobně nebo jsi alespoň v kontaktu s některými slavnými jmény Valeravi, AciD, Chaos atd.?

Ze zahraničních osobností neznám osobně nikoho (hlavně do Ruska je to trochu z ruky). Byl jsem v kontaktu s AciDem při vývoji jeho programu SPC2, ke kterému jsem mu dodával český překlad. Stejný typ spolupráce stále funguje s ValeraVim a jeho programem V_Klay. A protože je Valerij pilný člověk a vydává aktualizace V_Klaye poměrně často, tak si i docela často dopisujeme e-mailem.

10 Poslední otázka bude trošku vybočovat. Kolik nohou má stonožka?

No záleží na tom jak která. Taková, co ji vlak přejel přesně v půlce jich má ……...rychle bez přemýšlení……..49.

Thanx za tvůj čas a pozdravuj na hranicích :o)


Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor