Autor


Radim Zeman
  Změna firmware
Vydáno dne:  19.03.2003
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.2   3.2 (hodnoceno 177x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.2
 
návod

Flashováním se rozumí změna firmware (FW) mobilního telefonu a to většinou ze starší verze na novější. Provádí se pomocí mnoha různých programů z nichž k nejznámějším patří UniSiemens nebo WinSwup. Já osobně mám zkušenost s oběma a každý z nich má svoje klady a zápory. Podívejme se tedy na každý program v jeho samostatné kapitole.

Používání níže uvedených postupů či programů není v souladu se záručními podmínkami výrobce telefonu. Jejich používáním se vystavujete riziku neuznání záruky na přístroj v případě jeho poškození.



Co budeme potřebovat:

 UniSiemens     
Stáhnout
 WinSwup     
Stáhnout


Program UniSiemens je vhodný pro většinu telefonů Siemens. Funguje na Windows 98 ale i na novějších ale musí se ve vlastnostech zatrhnout kompatibilita na starší verzi jinak hlásí chyby a nenajde telefon. Jeho výhodou je snadná přehlednost a uživatelské rozhraní. Dále možnost zálohovat předchozí firmware pro případné znovuoživení. Jeho nevýhodou je pomalost z kterou načítá původní verzi. Skutečně je to doba plná nervů a modlení se aby program nezamrznul.



Zde je stručný popis jak to funguje a jak to udělat:<br>
Před samotným činem je dobré si udělat zálohu MMC karty přes Data Suite pro případ nouze :o). Také je dobré poznamenat si číslo IMEI - pokud ho nevíte nebo nemáte příslušné dokumenty k telefonu zadejte na mobilu *#06# a číslo opište. Zároveň stiskem levého tlačítka pod displejem uvidíte verzi FW, která je ve vašem telefonu. Nejprve vyndejte z telefonu SIM kartu a telefon vypněte. Vložte ho do kolíbky (u Sl45 a připojte do sítě 220V), nebo připojte ke kabelu. Spusťte soubor usimload, který nahraje program UniSiemens ( pozn.: může se stát, že Vám bude vyskakovat hláška Privileged Instruction. Mělo by to být tím, že máte vyšší verzi operačního systému než Win98. Stačí, když ve vlastnostech programu zatrhnete políčko kompatibilita a zadáte Windows 98. Pak by vše mělo fungovat již korektně ).

Nyní vyberte model telefonu a zatrhněte port kde máte telefon k počítači připojený. Když jsem měl zatrhnut COM2 a telefon k němu připojený tak mi program telefon nenašel. Doporučuji tedy přepnout na COM1. Dále bude lepší zazálohovat starý FW a to tak, že stisknete tlačítko Read Flash. Pokud se Vám to nezdaří napoprvé nezoufejte. Mě se telefon na třetí pokus chytnul. Nyní se spustí proces načítání dat a vše bude znázorněno % ve spodním žlutém pruhu. Klidně si můžete zajít na kávičku, protože to poměrně dlouho trvá (min. 7 minut). Pokud se Vám tento proces zdaří a řádně dojede až do konce (mě 1x zamrznul doporučuji nic jiného počas procesu na počítači nedělat). Až se proces dokončí a telefon bude Ready, uložte si stávající FW pro případnou zálohu stiskem Save File. Tak a teď nastane samotný přepis FW. Nechte vše tak jak je, telefon nezapínejte a stiskněte Open File. Najděte kde mát uloženu novou verzi ( pro Sl45i) je ihned v adresáři tohoto programu fls-sl45iv56 a dejte otevřít. Teď je před Vámi poslední úkol. Stisknout tlačítko Write Flash a tím začne přehrávání firmware. Trvá to celkem něco přes 5 minut a opět můžete dát kávu nebo něco jít dělat nebo koukat na nervy drásající pohled ubíhajících % a modlit se, ať Vám nevypnou proud :o). No a až je proces u konce 100% je vše hotovo.

Program WinSwup je obdoba předchozího programu jen jeho obsluha je trochu krkolomnější a ne tak uživatelsky příjemná. Navíc při komunikaci s telefonem si musíte projít povinnou školou správně načasovaného zmáčknutí tlačítka Power, ale o tom až v návodu. Neumožňuje zálohovat předchozí verzi FW v čemž vidím nevýhodu, ale zase jste bohatší o 7 minut, které nemusíte čekat než se stará verze FW načte :o).



Tak a pojďme na druhý program a jak na to? Tento popis je na Siemens SL45 ale snad je stejný i pro ostatní typy.Takže opět i v případě, že si vyberete tento program je dobré udělat si zálohu MMC karty přes Data Suite. A pokud chcete i zálohu původní verze FW doporučuji předchozí program, ale to už můžete vše udělat v jednom :o). Vypněte mobil, vytáhněte kartu SIM a připojte k počítači pomocí kabelu nebo kolébky. Vše je připraveno. Spusťte program WinSwup, nastavte port a přenosovou rychlost - doporučuji 101500 a i to bude možná moc a program vás upozorní. Pokud chcete zaškrtnout přeskočení kontroly verze k tomu slouží dvě check okýnka Skip. V praxi jsem nepoznal rozdíl tak je to na Vás.

Vše je připraveno a vzhůru do nejhorší části - do flashování a správně načasovaného zapnutí telefonu. Zdá se to jako maličkost ale podle vlastní zkušenosti najít ten správný okamžik a sílu stisku je celkem problém :o). Nebojte se a napoprvé to určitě nezvládnete. Tak tedy. telefon je připojen, všechno nastaveno a jedem. Stiskněte tlačítko start a současně jemně zapněte telefon (červené tlačítko). Nesmíte ho ale zapnout úplně. Nic se sice nestane a proto musíte jen jemně stisknout červené tlačítko. Opakujte to to zblbnutí, protože chytit ten okamžik je fakt kumšt :o). Pokud se Vám to po stodvacáté konečně podaří nastane spojování s mobilem a začne nahrávání nového FW. Opět čas na kávičku cca 7-8 minut. Po dokončení zapněte telefon a hups... nová verze FW je v mobilu. Blahopřeji.

Po spuštění mobilu buď všechno jede a nebo se také může stát, že telefon napíše Wrong Software a vypne! Co teď ?? Hlavně nepanikařit.Je to zcela běžná věc při přehrávání některých verzí FW. Sám jsem si s tím zažil svojí hodinku temna a proto jsem tady teď tak moudrý :o). Zachovejte chladnou hlavu a přečtěte si zde, co udělat aby vše jelo zase jako dřív.


Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor