Autor


Honza
  Změna grafických prvků u SL45
Vydáno dne:  14.04.2003
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 87x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
úprava

Chcete si změnit některé grafické ikonky ve vašem telefonu? Pomocí tohoto návodu zjistíte jak na to.

Používání níže uvedených postupů či programů není v souladu se záručními podmínkami výrobce telefonu. Jejich používáním se vystavujete riziku neuznání záruky na přístroj v případě jeho poškození.

O co jde ? Asi je každému jasné, že všechny ty obrázky, loga, písmenka, znaky a značky jsou uloženy ve firmware (FW) telefonu. Dají se poměrně snadno upravit, a sice programem Siemens Picture changer anebo programem V-Klay popis zde . [experience: Nejdřív jsem použil V-Klay, menu chodilo, potom upravil ikonku baterie SPC, ta začala taky hned chodit, ale už nefungovalo menu. FW patch s VKL jsem použil ještě jednou a fungovalo oboje...]

Co budeme potřebovat:

 V-Klay      
Stáhnout
 Siemens Picture changer      
Stáhnout
 UniSiemens     
Stáhnout


Postup je opět jednoduchý:

1. Stáhnout z mobilu FW do binu UniSiemensem (použití zde)
2. Otevřít flash v SPC (Siemens Pic. changer), stáhnout z flashe požadovaný obrázek BMP, upravit ho v libovolném grafickém editoru (MS Paint - Malování postačí :) ), uložit do flashe.
3. opravit CRC u flashe (to jsem neudělal, protože sem byl línej stáhnout ten calculator, fungovalo to taky)
4. flash nahrát zpět do mobilu UniSiemensem.

1. a 4. část je jasná, 3. jsem přeskočil :) , takže mi nezbude než něco říct k té druhé. Dobrá zpráva je, že samotný ten SPC s mobilem nekomunikuje, čili to, že je dělaný pro Win98 až tak nevadí. Tak dál: spustíte SPC, open full flash (tam zadáte kupodivu ten flash, který jste stáhli z mobilu), open detect file (tam doporučuji zadat ten italský "...MoPa", má tam toho asi nejvíc. ty ostatní taky fungují, ale s jejich popisem se zdržovat nebudu. Ono je to sice italsky, ale psaný dost mezinárodně a navíc všechno poznáte z obrázků...).

Klikněte "Search" a program vyhledá podle detect fajlu, kde jsou ty obrázky ve flashi umístěny. Chvíli to trvá , tak buďte trpělivý...takhle nějak to pro představu vypadá:



Zvolíte a kliknete si tedy na obrázek, který chcete stáhnout a pak změnit. Uložíte ho kliknutím na "..." napravo. BMP fajl upravíte a musíte zachovat stejnou velikost fajlu, respektive rozměry. Až si naeditujete všechny požadované změny, kliknete SAVE a BIN fajl se opravdu uloží . Pak byste mu měli upravit CRC (kontrolní součet) a následně uploadovat do telefonu. Pokud se vám zdá, že nějaký obrázek v seznamu chybí, můžete si udělat vlastní detect fajl program SearchPic. Ten mi bohužel pod Win2K moc nepracoval (zřejmě neuměl zapsat něco do registru. to jsem tam nakonec dopsal sám, takže se spouštěl bez chyb, ale stejně mi nechodil), takže jsem ho netestoval.

Pro názornou ukázku teď malý příklad :)
Nelíbí se mi ikonka baterie vpravo nahoře, je taková buřtózní...soubor který jsem stáhnul vypadá takhle:

V čem je problém: Musíte zachovat rozměry i vnitřní strukturu obrázku !Takže zaprvé vidíte vpravo černý pruh o kterém víte že se přece nezobrazuje. Asi by bylo zajímavé ho změnit a čekat co se bude dít, ale pro ostatní co chtějí prostě změnit tu ikonku, bude lepší, když ho tam nechají...Jelikož jsem grafický anti-talent, rozhodl jsem se okopírovat ikonky ze "síly signálu"- takhle vypadají opět v jednom souboru



Zrcadlově jsem převrátil ten obrázek se signály a pak cut & paste metodou a použitím malých fontů vytvořil toto

>

Jak vidíte 1-5. ikonka je pro běžný provoz, další tři pro dobíjení. Můj výtvor není žádná sláva, ale to je teď jedno. Pravý pruh jsem zachoval, stejně tak i rozměr obrázku a i jeho vnitřní členění. Teď jenom uložit do flashe, nahrát a je hotovo. Pro úpravu ve velkém jsou tady funkce LOAD a SAVE ALL. Asi netřeba komentář.


Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor