clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Rozhovory

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Michal Kopecky
  Siemens: Ohlédnutí za legendou
Vydáno dne:  01.10.2009
Zobrazeno celkem:  12286
Počet příspěvků v diskusi:  32 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8   3.8 (hodnoceno 12x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8
 
rozhovor



verze pro tisk  

I když si to není lehké přiznat, tak Siemens už uvadá, ubývá funkčních mobilů i nadšení z jejich používání. Pojďme se nyní ohlédnout, co zajímavého nám přinesly. Zaměřím se především na řadu x65.

Siemensy byly průkopníkem v inovacích. Ano, Siemens vyrobil první mobil s barevným displejem. Bohužel se v Evropě neujal jako zbytečnost a s jejich výrobou se začalo až o několik let později v Asii. Následně přišly do Evropy.

Telefony značky Siemens si získaly mnohé srdce uživatelů díky své příznivé ceně, zajímavým funkcním i možnosti upravit si telefon k obrazu svému tak, jak to do té doby žádný mobil nedovolil, a protože v té době ještě nebyly smartphony tak rozšířené, tak v tom neměli konkurenci. Také nesmíme zapomenout na povedenou řadu M odolných telefonů.

Nyní se přenesu někdy do roku 2003, kdy Siemens představil svou řadu telefonů X65: původně se skládala z modelů C65 pro nenáročné uživatele, pokročilejšího CX65, odelného M65 a manažerského S65. K nim později přibyl slider SL65 a QWERTY telefon SK65. Všechny měly rozlišení displeje 132×176 pixelů, což bylo na svou dobu dobré číslo, ale vzhledem k rozměrům displeje trochu hrubé. Výjimkou byl trochu pomalejší Siemens C65 a v jeho šlépějících kráčející SL65ka, která měla čtvercový displej s rozlišením 130×130 pixelů.

Ve své době neměli konkurenci: barevný displej, integrovaný fotoaparát, přehrávání videa, java hry, obrovských 10 megabajtů interní paměti a polyfonní vyzvánění. Možná se vám to zdá jako málo, ale ve své době to byl trhák a jasná volba, pokud jste chtěli funkcemi nabytý mobil.

K tomu můžeme připočítat ještě pozdější upgrady, jak ze strany výrobce, tak i ze strany programátorů java aplikací: originální aplikace na otevírání DOC, XLS a PDF souborů z S65, která šla použít na všech nižších modelech (a dodnes se vyskytuje v různých modifikacích i pro Nokie nebo Sonyericssony), 3D java, kterou Siemens nakonec implementoval i do nižších modelů než S(L)65 nebo např. různé java aplikace umožňují rozbalovat ZIP a RAR archívy nebo on-line kecálci, kteří umožňují využívat ICQ nebo Jabber na mobilu. Vzpomeňme na první pionýry – Jimm, Bombus, Colibry… A také bomba na prohlížení WWW stránek WebViewer – dnes již neexistuje, ale ve své době byl opravdovou peckou. Byl sice placený, ale každý se ho snažil zprovoznit a objevovaly se různé, většinou nefunkční, zaručené návody, jak ho zprovoznit i bez zaplacení mastného poplatku (poté byl vytlačen bezplatnou Operou Mini).

Poté se můžeme zaměřit na možnosti neoficiální modifikace – různé postupy, které do telefonu přidaly různé nevídané „fičury“ – možnost změnit si grafiku, vytvořit si vlastní ikonky menu, odstranit customizaci operátorů, odblokování, změna imei…

(Sice Siemensy nebyly první ani poslední mobily, které se daly a dají patchovat, ale žádné jiné zatím nedosáhly takovéto mistrovské úrovně jako právě ony. Možná, že se dají patchovat staré mobily Sony nebo dnešní Sonyericssony s Motorolami, ale u žádných to není takové…)

To byly ale pouhé začátky – poté se objevily první větší patche – indikátor teploty baterie, ztracené události na displeji nebo třeba mainscreen changer.

Z mého pohledu byly dva revoluční patche – MiniGPS – v době, kdy většina lidí neslyšela ani o tom, že existuje nějaká GPS a že se podle ní dá navigovat se objevil patch, který umožňoval využití kódů základnových stanic (BTSek) pro zobrazení informace na displeji (typicky: kde jste) a později i např. aktivace zvoleného profilu A patch nazvaný MasterPatch (správně by se měl překládat Mistr patch, ale ujalo se toto), který dovoluje měnit nastavení patchů přímo v mobilu. Do té doby se musel mobil vypnout a připojit přímo k počítači pro každou každičkou změnu. Sice se objevil o několik let později v modifikaci i pro Sonyericssony, ale tam neměl příliš úspěch. Sonyericssoňáky byl odsouzen jako blbost, ale v případě Siemensů znamenal velikou revoluci umožňující vytvářet různé mainsreeny pro každý profil, jejich mnohem jednodušší vytváření a také „Graphic patch files“ či-li pomocí patche Picture Addons možnost nahrazovat pomocí GPF souborů standartní obrázky ve fullflashi telefonu.



Tento patch nepřímo umožnil vzniknout velké spoustě tuningů – vzpomeňme třeba v našem prostředá na legendární Windows Vista Tuning od D4X, který se dočkal řady portací, napodobenin a řady pokračovatelů vytvářející vlastní tuningy.

Nyní je ten pravý čas se opět podívat do historie samotného Siemensu: po řadě X65 následovalo ticho po pěšině, postupné uvádění rozšiřujících modelů SL65, SK65, modelů modifikovaných pro operátory (CT65 apod.), to vygradovalo uvedením nemastných neslaných modelů CX70, CX70 Emoty a C72. Modely CX70 a CX70 Emoty byly jen softwarově vylepšený model CX65 (jak se později ukázalo). Přinášely jen podporu Push To Talk (mobil jako vysílačka), která se taky neujala, a v případě verze Emoty ještě speciální kryt a aplikaci typu Tamagochi. A model C72 byla taková C65, ale bez možnosti spustit 3D hry (a to ani po úpravě) a s bídným, opravdu bídným foťákem.

Po delší přestávce Siemens uvedl konečně řadu X75, která ale ani nenadchla ani neoslnila – nebyl v ní přítomen odolný mobil, integrované fotoaparáty neměly autofocus ani pořádné rozlišení a MP3 přehrávač neměl ekvalizér a ani neuměl se minimalizovat. K tomu se přidaly ještě neblahé vlastnosti zdědené z řady X65 – zamrzávání a náhlé pády způsobené nedodělaným softwarem – to se dalo trpět ještě v době X65, ale v době řady X75 už ne. Vůbec řada X75 měla zpoždění tak půl roku, rok. Předtím by to byly zajímavé modely, jen se objevily pozdě. Kvůli tomu přešla řada Siemensáků k Sonyericssonům, které nabízely vše, co Siemens postrádal.

Nezdary pokračovaly uvedením nepříliš výrazné a poměrně drahé vlajkové lodi, Siemensu S75 (ani on neměl fotoaparát nic extra). Poté se v Siemensu rozhodly fušovat do sféry chytrých telefonů, ale dopadlo to daleko hůře než v případě Siemensu SX1, který sice zaujmul, ale neoslnil masy kvůli své atypické konstrukci – představili podel SXG75, který vypadal jako cihla a byl tak i bohužel těžký. Po mnoha průtazích nakonec šel s cca půlročním zpožděním do prodeje – ale z myšlenky otevřeného systému BREW nakonec sešlo – zůstaly pouze předinstalované aplikace v BREW a softwarový LOCK na doinstalaci aplikací třetích stran (i když původně tento systém byl dost slibný). Avšak Siemens se potápěl dál – představil další nepříliš úspěšné modely, nyní označované v elfech ELKA – EL71, E71 apod. Ty se mezi masy také nerozšířily, těžko říct proč. Možná kvůli tomu, že se nedaly patchovat nebo kvůli designu, ale jedno již bylo jasné – Siemens se řítí ke dnu a brzo zkrachuje. A stalo se :-(. Nakonec ho převzala společnost Benq. Ta ho ale spíše svými nedodělky a rebrandy, které nazývala kupodivu mobily, úplně dopotopila. Snažila se i o comeback, před několika lety kontaktovala naši redakci, že se připravuje opět na vstup na český trh a že redakci zapůjčí telefony a (…), ale nakonec se nic nestalo.

Nyní již jen ubývají uživatelé Siemensů a Siemensmania se pomalu stává městem duchů.

Vraťme se ještě k Simensu CX65 a CX70. Jak již jsem napsal, odlišnosti byly jen softwarové – v Rusku zjistilo, že stačí software v CX65 přehrát tím z CX70 a stane se z něj plnohodnotný Siemens CX70 včetně technologie Push To Talk i animovaného průvodce! To samé platí i pro odolný model M65. A podobně tomu je i mezi Siemensem C65 a SL65, kdy stačí do Siemensu C65 nahrát software z SL65 a C65 se poté hlásí všude jako SL65, umí nahrávat video a hrát i 3D hry.

Mezitím se ale na scéně sehrála revoluce – vytvoření elfů (executable linking files) – po aplikování speciálních patchů bylo možné spouštět na Siemensu S75 své vlastní kousky kódu. Po vytvoření prvních a větších elfů CPU Mon a XTask se ElfPack portoval i na řadu X65 a později i pro ELKu.

To přineslo do patchování úplně nový rozměr – objevily se desítky, ne-li zrovna tisíce elfů umožňující téměř cokoliv, na co si člověk vzpomene. Ze začátku to byly jen různé hodiny, grafy nebo ikony na hlavní displej, ale s příchodem pozdějších elfů umožnily i asociaci souborů anebo v Elfpacku 2 i nastavení ikonek souborů nebo využívání transparentnosti.

Elfy, které určitě stojí za zmínky je XTask, elf který umožnil multitasking na Siemensech, různé prográmky umožňující rozbalit ZIP a RAR archívy či emulátory různých starších her umožňující je spouštět takovou rychlostí, že může závidět i leckterý starší smartphone… Takovýmto způsobem jdou spustit například hry z GameBoye, Segy nebo Nintenda.



Opravdový převrat do myšlení přinesl až elf MP3plyer (který se mimochodem dočkat už své aspoň čtvrté verze) realizující odvěký sen každého majitele mobilů řady X65 – přehrávání MP3ek (jak název napovídá), což bylo mnohými bráno do té doby jako zhola nemožné. A sen se stal skutečností. A o několik měsíců později i použít MP3 soubory jako vyzvánění. I když dost nespolehlivě. A až poslední verze jsou aspoň trochu použitelné.

Bohužel, stejně jako většina důležitých věcí, se to stalo až dávno po krachu Siemensu a jeho převzetí Benqem a vůbec mu to už nepomohlo.

Dříve se každý den objevovaly nové verze elfů a nové elfy a člověk je ani nestačil zkoušet. Vždy zde bylo aktuální info a člověk ani nemusel chodit k Rusům, protože vše bylo zde na Siemensmanii. To se postupem začalo vytrácet, až se nakonec i pomalu vytratili inovace na ruské straně a téměř žádné nové elfy… Sem tam se ještě něco objeví.

Ale aby vše nebylo tak snadné a růžové, tak Siemensy se po těchto úpravách, pokud byly špatně provedené, vypínaly s pípnutím a někdy, i když byly provedeny správně, ale elfy měly své mouchy. A každopádně se po aplikování Elfpacku v Siemensech řady X65 přichází o podporu MMSek, což nikoho příliš netrápí, protože to je u nás zabitá technologie cenami operátorů a tím i snižuje celková stabilita softwaru, což dělá ze Siemensů nespolehlivé nástroje :(.

Spíše se již setkávám s těmi samými jmény i tituly na růných jiných fórech spojených se SonyEricssony, ale tam to není ono – žádný takto vydařený elfpack a tak přívětivé patchování není. Možná, že na Sonyericssony jsou patche a elfy, ale je to jen slabý odvar – žádné emulátory, žádné playery a až v poslední době se objevují aspoň správci souborů nebo jednoduché hry.

U Siemensů to je jinak: zde máme krásný souborový manažer MC, instant messaging klienty pro ICQ (NatICQ) a Jabber (SieJC) a dokonce i elfí verze Opery Mini v podobě Balletu Mini a s doplňkem SieGet lze s ní i stahovat soubory… Dalšími věcmi, co se podařily bylo např. spuštění originálního soubory doom.wad oné legendární hry či na Siemensu S75 po menším zásahu spustit dvě java aplikace najednou. A z poslední doby: jedna dobrá duše naprogramovala DivX přehrávač v elfu (zatím nefunguje zvuk) fungující i na tak archaických modelech jako Siemens C65.



A zbytek uživatelů migroval k Windows Mobile a značce HTC…

Závěrem lze říci, že Siemensy byly jedinečné a na svou dobu revoluční telefony, které umožnily uskutečnit i ty nejdičejší fantazie, ale jejich éra už pomalu končí. Každopádně se staly legendou. Koupě své CX65ky rozhodně nelituji. Užil jsem si s ní spoustu zábavy a stále mě ještě vždy něčím dokáže překvapit… Naposledy to bylo DivXem.








  Diskuse k tématu
01.10.09 18:37  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   Jiri.Sko Zobrazit příspěvek
01.10.09 20:07  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   chcem pripomenut [b:f27a5bfc58]sl45i[/b:f27a5bfc58] lebo v roku 2001 mat Javu mp3 pamatovku a infr...kylo Zobrazit příspěvek
01.10.09 21:08  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   michals75 Zobrazit příspěvek
01.10.09 22:56  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   rattle-snake Zobrazit příspěvek
01.10.09 23:43  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   Danos Zobrazit příspěvek
02.10.09 10:19  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   rattle-snake Zobrazit příspěvek
02.10.09 19:21  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   martinkotas Zobrazit příspěvek
02.10.09 19:34  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   Luken Zobrazit příspěvek
02.10.09 20:34  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   NoviS Zobrazit příspěvek
03.10.09 00:05  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   michalkopecky Zobrazit příspěvek
03.10.09 15:59  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   bojler Zobrazit příspěvek
03.10.09 16:16  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   bojler Zobrazit příspěvek
04.10.09 21:58  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   MikeMaster Zobrazit příspěvek
07.10.09 19:29  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   GgDag Zobrazit příspěvek
19.10.09 14:03  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   martinsem Zobrazit příspěvek
19.10.09 14:22  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   NoviS Zobrazit příspěvek
19.10.09 18:44  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   ko0082 Zobrazit příspěvek
19.10.09 18:50  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   stano.mania Zobrazit příspěvek
19.10.09 19:00  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   ko0082 Zobrazit příspěvek
19.10.09 19:06  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   stano.mania Zobrazit příspěvek
19.10.09 22:22  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   NoviS Zobrazit příspěvek
24.10.09 23:13  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   Ahoj. Ano, je to skoda ze Siemens uz patri do historie. Ale byla to ma nejoblibenejsi znacka. Zkou...SWalker Zobrazit příspěvek
03.11.09 19:24  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   rattle-snake Zobrazit příspěvek
03.11.09 21:39  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   michalkopecky Zobrazit příspěvek
05.11.09 00:00  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   bojler Zobrazit příspěvek
05.11.09 21:20  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   FOXXX Zobrazit příspěvek
15.11.09 14:58  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   mart22 Zobrazit příspěvek
16.11.09 00:06  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   Yurii Zobrazit příspěvek
16.11.09 01:17  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   michalkopecky Zobrazit příspěvek
16.11.09 02:47  Re: Siemens: Ohlédnutí za legendou   Yurii Zobrazit příspěvek


Zobrazit fórum
 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor