clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Rozhovory

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Roman Gregor
  Rozhovor s... ing.Pavel Cibulka - duchovní otec SiMoCo
Vydáno dne:  24.09.2004
Zobrazeno celkem:  11483
Počet příspěvků v diskusi:  
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.4   3.4 (hodnoceno 7x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.4
 
rozhovor



verze pro tisk  

Jistě každý z nás již někdy pracoval s programy Sx35CZ, Sx45CZ nebo nejnovějším SiMoCo od známého autora ing.Pavla Cibulky. Vyznačují se svou bezvadnou funkčností a jednoduchým ovládáním. My vám dnes přinášíme rozhovor s tímto českým autorem, jehož programy používá celý svět.

01 Většina čtenářů SiemensManie a majitelů mobilních telefonů Siemens již jistě zná Tvé jméno nebo aspoň slyšel o Tvém programu SiMoCo. Někteří si Tě i správně spojují s Tvým nickem „pavelc“ na našem fóru. Mohl bys ale čtenářům SiemensManie o sobě říct něco bližšího?

Zkusím to. Věkem jsem pravděpodobně dost vzdálen průměrnému věku vašich čtenářů, za pár let už nebudu mít na konci –cet, ale –sát. Jsem jižní Moravák, který se po střední škole na Slovensku a vysoké v Brně přiženil do východních Čech, kde od té doby žiji. Rodinné poměry: manželka, syn a dcera. Záliby: dříve četba beletrie (teď už na to není čas) a hlavně kytara a zpěv, dokonce jsem kdysi v nezralém věku mezi střední a vysokou uvažoval o tom, že bych se tomu věnoval profesionálně, ale naštěstí to dopadlo jinak. Momentálně jediná záliba je tenis, který neumím, ale hraji ho hrozně rád.
Povolání: programátor od samého začátku, začínal jsem assemblerem jednočipových procesorů a 8080, později jsem přešel na vyšší programovací jazyky a PC. Když jsem teď zmínil PC, vzpomněl jsem si na něco, co se mi dnes už zdá téměř neuvěřitelné – jel jsem osobně vyzvednout první PC s procesorem 286 pro náš výzkumný ústav, kde jsem pracoval, do JZD Slušovice a vezl jsem s sebou bankovní potvrzení na 280 tisíc korun...

02 Určitě sám také používáš a preferuješ telefony značky Siemens. Jaký používáš právě nyní a proč? Kolik typů a značek mobilních telefonů už jsi měl a s jakým jsi začínal?

Co se týká mého přístupu k používání mobilních telefonů, možná nějakého zapřísáhlého fandu mobilů zklamu, ale pro mě osobně slouží mobil opravdu jenom pro sdělování informací nezávisle na místě, kde se právě nacházím, nebo na nějaké šňůře. Takže na otázku, proč právě používám nějaký konkrétní typ telefonu, neumím odpovědět. Můj první mobil byl Siemens C25 a protože mě nikdy nezradil, zůstal jsem značce Siemens věrný. Postupně jsem pro osobní používání dále vystřídal C35i, SL45i a S55, který mám dodnes. Dále jsem si kvůli dalšímu vývoji programu pořídil S45i a M65, které ale nepoužívám.



03 Povíš nám něco o začátcích tvorby programu známého tehdy pod názvem Sx35CZ? Kdy a proč Tě myšlenka vytvořit program pro správu mobilních telefonů Siemens napadla? Dokážeš ještě odhadnout kolik hodin jsi při tvorbě programu strávil?

Tuším na konci roku 2000 se po dlouhé době stalo, že jsem ve své práci nelétal z akce do akce, ale vybyl čas na načerpání nových vědomostí. Tehdy jsem se začal zabývat myšlenkou posílání informací z aplikací, které tvořím, formou SMS zpráv přes GSM moduly. Díky původní ochotě firmy Siemens zveřejňovat informace pro možnost realizace takové věci přes jejich produkty (tenkrát tuším M1) se to povedlo. A protože já se celý svůj profesní programátorský život pohybuji v oblasti řízení technologických procesů, kdy mnou vytvořenou aplikaci používá několik málo lidí z obsluhy technologie, a protože podle mne je programátor něco podobného jako spisovatel, také chce, aby jeho dílo vidělo nebo používalo co nejvíc lidí, napadlo mne: tady máš možnost. Tehdy jsem používal C35i a veškeré informace o komunikaci s tímto mobilem byly Siemensem zveřejněné. To byl popud k vývoji Sx35CZ. Tenkrát ještě Siemens nevydával vlastní program pro správu mobilu, v podstatě jedinými programy pro správu byly shareware typu C35 Explorer od M.Bartha a podobně. Takže jsem si řekl: když máš teď čas, zkus udělat něco podobného, alespoň srovnatelného a bez peněz.
Kolik hodin jsem na vývoji programu strávil jsem nepočítal, odhadoval bych to do dnešního dne hodně přes tisíc.

04 Prozradíš nám kolik lidí si už program včetně jeho předchozích verzí zaregistrovalo? Máš na registrace poptávku i ze zahraničí? Povíš našim čtenářům jaký je to pocit být autorem světoznámého programu?

Za Sx35CZ jsem chtěl pohlednici. Dostal jsem jich cca 3000 ze zhruba 30 zemí, i z pro mne trochu exotických jako např. Keňa, Filipíny, Indonésie, Katar, Jihoafrická republika a pod. To víš, že to dušičku trochu zahřeje. Jenže postupem času a s nástupem nových typů telefonů Siemens řady 45 se začaly množit požadavky na podporu těchto nových typů. Takže jsem si vlastně přivázal balvan na krk. I když jsem si myslel, že vytvořením Sx35CZ si uspokojím své ego, tak nedokážu lidem, kteří můj program používají, odmítnout. Takže vzniknul Sx45CZ. Jenže už se z toho stala pro mne ne záliba, ale povinnost, navíc podmíněná finančními náklady na pořízení nových telefonů. Takže Sx45CZ už nebyl za pohlednici, ale stal se placeným shareware (jinak bych ty proseděné večery a víkendy u počítače před manželkou neobhájil). Pro SiMoCo platí to samé s nástupem Siemens telefonů řady 55 a 65.
Ptáš se, jaký je to pocit být autorem známého programu. Takže ze začátku samozřejmě příjemný, poté nesmírně zavazující.



05 Máš nějaký odhad kolik instalací programu je ve světě používáno bez registrace? Co bys vzkázal uživatelům, kteří používají neregistrovaný program? Existují pro ně i nějaké výhody, které by je měli k registraci přimět?

Můžu se jenom domnívat. Ale když to srovnám s obecně známou zkušeností autorů shareware a porovnám čísla o počtu stažení programu ze serverů, u nichž mám tu informaci, s počtem registrovaných uživatelů, tak mne napadá zhruba tak 95% neregistrovaných, možná i to je málo. Nemám sílu ani chuť vymýšlet nějaká super zabezpečení programu, ostatně proti našim východním rusko-ukrajinským téměř sousedům si vylámaly zuby i profesionální SW firmy.
Nechci nikomu sahat do svědomí, pravidla pro používání programu jsou jasně daná. Lidem, kteří používají dlouhodobě můj program bez registrace, můžu vzkázat pouze to, že používají neoprávněně výsledek lopotné činnosti člověka, který jim ji nevěnoval, ale který si samovolně přivlastnili. Žádné jiné výhody, než pocit správného konání, jim z registrace neplynou, kromě individuálního řešení jejich případných problémů.



06 Jaký další vývoj programu chystáš? Jaké budou další funkce nebo vylepšení stávajících? Mohou třeba uživatelé očekávat i nějakou práci s MMS zprávami?

V nejbližších týdnech nebo spíš měsících se vzhledem k tomu, co mě živí, nebudu moci dalším upgrade věnovat. Ale každopádně budu reagovat na případná oznámení o nějaké chybě v programu od registrovaného uživatele. Co se týká práce s MMS nebo s E-mail: hlavní problém je v tom, že informace potřebné pro možnost začlenění těchto funkcí do programu nejsou nikde dostupné. Pro mne osobně je jediná možnost získání těchto informací podrobit rozboru nějaký program, který to již umí, ale agenta 007 nedělám vůbec rád.



07 Jakým směrem se podle Tvého názoru bude ubírat další vývoj mobilních telefonů? Co můžeme očekávat v nejbližších letech?

Jak jsem již řekl na začátku, jsem stejný typ uživatele mobilu jako moje absolutně netechnicky založená manželka. Takže nějaké zasvěcené prognózy ode mne nemůžete očekávat . Myslím si, že v nejbližší době budou masírovat davy reklamní sdělení o stále větším počtu megapixelů rádoby „opravdových“ foťáků v mobilu.

08 Jsi v nějakém kontaktu přímo s firmou Siemens či její českou pobočkou nebo se při vývoji programu musíš spolehnout jen na vlastní poznatky?

Nejsem v žádném kontaktu ani přímo s firmou Siemens, ani s její žádnou pobočkou či prodejcem – i když jsem dostal např. z Itálie dotaz, proč tomu tak není. Můžu vycházet pouze z toho, co Siemens zveřejní na Internetu.



09 Co si myslíš o snaze uživatelů upravovat si svůj mobilní telefon a tolik se v něm „šťourat“?

Nic proti tomu, pokud si je každý takový uživatel vědom toho, že by měl mít alespoň minimálně technicky zdatné myšlení a že by měl důsledně dodržovat postupy, které k této persolinazaci telefonů uvádíte.

10 Ještě bych Tě poprosil o Tvůj názor na SiemensManii a stránky o mobilních telefonech Siemens u nás i ve světě obecně? Čím bys dokázal vysvětlit, že nemají svou obdobu pro telefony jiných značek?

Tady budu asi trochu tápat se zdůvodněním té obecnosti. Co se týká toho, že stránek o Siemensech je možná nejvíc a hlavně jsou technicky nejobsažnější, viděl bych důvod v tom, že Siemens jako jediná firma na začátku zveřejnil veškeré možné technické informace o svých produktech (mobilech), ze kterých se další i amatérští techničtí nadšenci mohli odrazit a přinášet tak další informace, které chtěli někde zveřejnit. A i když s postupem času Siemens tuto ochotu minimalizoval, tak setrvačnost hraje svoji roli, i když s přispěním dalších komerčních důvodů.
SiemensMania je fajn, protože jako snad jako jediný server v Evropě (Ukrajinu ani Rusko v to nepočítám), přináší veškeré technické informace a data pro práci s telefony Siemens technicky zdatným uživatelům, což mi potvrdilo i několik registrovaných uživatelů ze země výrobce – Německa.

Opravdu si vážíme Tvé práce a děkuji Ti za Tvůj přínos do našeho "Siemens světa". Díky za rozhovor a hodně zdaru do další práce.

Speciální stránku o SiMoCo najdete zde.
Recenzi programu si můžete přečíst zde.










 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor